2020-12-09 09:30:35• hírek • Erdélysport.hu

Monumentális botrányba keveredett a román játékvezető, a mérkőzést is félbeszakították Párizsban

A párizsi BL-találkozó félbeszakadt a rasszista incidens után.

Nem akármilyen rekord felállítására készült Ovidiu Hategan játékvezető Párizsban a labdarúgó Bajnokok Ligája utolsó csoportkörében, a Paris St. Germain és a Basaksehir összecsapása azonban egyenesen történelmi jelentőségűvé vált: rasszista incidens miatt félbeszakadt.

A labdarúgásban (és nem csak) egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy a játékosok rasszista incidensek áldozatává válnak a szurkolók részéről, Romániában is állítottak már meg bajnoki találkozót magyarellenes rigmusok miatt. Az is előfordul, hogy a játékosok egymást „találják meg” egy-egy rasszista megjegyzéssel, nemrégiben éppen a PSG brazil sztárja, Neymar szólt be az Olympique Marseille egyik játékosának. De olyanra még nem volt példa, hogy a játékvezető megnyilvánulása miatt szakadjon félbe egy mérkőzés. Főleg nem egy Bajnokok Ligája találkozó.

A francia és a török bajnok kedd esti mérkőzésén viszont ez történt! Szűk negyedórával a kezdő sípszó után tumultus alakult ki a Basaksehir kispadja előtt, Hategan pedig kiállította a vendégek másodedzőjét, a kameruni Pierre Webót. Az egykori kiváló csatár hevesen tiltakozott, azt állítva, hogy a negyedik játékvezető, Sebastian Coltescu megsértette őt. Webo szerint a craiovai bíró a „negru” kifejezéssel illette, ami egyrészt magyarul feketét jelent, másrészt kísértetiesen hasonlít azokra a szavakra, amelyekkel a színes bőrűeket sértegetni szokták.

„Ha egy fehér bőrű játékosról van szó, akkor arra miért nem azt mondja, hogy az a fehér”, üvöltötte a törökök szenegáli csatára, Demba Ba is.

Az incidens után a törökök levonultak a pályáról és nem voltak hajlandóak folytatni a mérkőzést – így hosszas várakozás után Hategan kénytelen volt lefújni a találkozót. Az aradi sípmester nem ilyen végkifejletre számított, amikor megtudta, hogy a csoportkör utolsó fordulójában is feladatot kap. Ezzel ő lett ugyanis a Bajnokok Ligája történelmének első olyan játékvezetője, aki a csoportkör valamennyi fordulójában vezethetett mérkőzést.

Kedd este amúgy egy másik erdélyi bíró is érintett volt: Kovács István Szentpéterváron fújta a sípot a Borussia Dortmund 2-1-es győzelménél, amivel a németek megnyerték az F csoportot az olasz Lazio, a belga Bruges és a Zenit előtt.


További sporthírekért olvassa az Erdélysport.hu híreit!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: